Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 597 454 111

O nás

AGEL Hornická poliklinika v Ostravě nabídla testování paměti

26.9.2023

Zapomínat občas pracovní úkoly, jména kolegů nebo telefonní čísla a vzpomenout si na ně po nějaké době je podle odborníků normální. Lidé trpící Alzheimerovou chorobou, jimž je věnován světový den připadající na 21. září, však tyto věci zapomínají častěji a nevzpomenou si ani později.

Připraví si jídlo, ale zapomenou, že jej vařili. Nahrazují slova nesprávnými, tak, že jejich věty nedávají smysl. Jsou dezorientovaní v čase i v místě. Nejen tyto projevy jmenují odborníci z neurologické ambulance Hornické polikliniky AGEL jako nejčastější u lidí s Alzheimerovou nemocí. „ Každý člověk je někdy roztržitý, občas zapomene, kam jde, že nezaplatil složenku nebo kam dal klíče. Člověk, který trpí tímto druhem demence však racionální úsudek zcela ztrácí, stejně jako přichází o abstraktní myšlení – neví například, co je složenka a k čemu slouží,“ vyjmenovává typické příznaky Alzheimerovy choroby MUDr. Kateryna Cibien, lékařka Neurologické ambulance pro dospělé z Hornické polikliniky AGEL v Ostravě.

Lidské povahy se mohou měnit s věkem. Ale člověk s Alzheimerovou nemocí se může změnit zásadním způsobem. Stává se někdy velmi zmateným, podezíravým nebo ustrašeným. Stejně tak je pro rodinu často komplikované jej dostat k lékaři, který dokáže tento typ demence odhalit mimo jiné i pomocí jednoduchých testů. Alzheimerova nemoc se momentálně nachází na seznamu nevyléčitelných nemocí a není dopředu možné zjistit, koho postihne. Mezi rizikové faktory patří ženské pohlaví, pozitivní rodinná anamnéza, vyšší věk, vysoký krevní tlak a cholesterol či například předchozí úrazy hlavy nebo mozková skleróza.

„Pokud s rodina všimne popsaných příznaků, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ten udělá základní testy a doporučí návštěvu specialisty (neurologa, psychiatra – geriatra nebo specializovaného psychologa). Stav pacienta mohou pomoci zlepšit takzvaná kognitiva – léky, které zpomalují postup vaskulární demence. Léky lze mírnit i poruchy chování,“ dodává MUDr. Kateryna Cibien.

Odborná rada jak oddálit vznik onemocnění je dobré stravování již od mladého věku, sport a stimulace mozku – buď vzděláváním, nebo čtením knih, učení se jazykům či luštěním křížovek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: