Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 597 454 111

O nás

Letní hrozby pro oči: Jak si efektivně chránit zrak, radí oční lékařka AGEL Hornické polikliniky

4.7.2023

S příchodem letních měsíců a vyšších teplot se vystavujeme různým faktorům, které mohou ohrozit zdraví našich očí. MUDr. Michaela Bártová, lékařka oční ambulance AGEL Hornické polikliniky v Ostravě, poskytuje cenné rady, jak chránit svůj zrak v období letních aktivit.

Jednou z nezbytností pro ochranu očí v létě jsou kvalitní sluneční brýle. MUDr. Michaela Bártová zdůrazňuje jejich důležitost: "Stejně jako si chráníme kůži opalovacím krémem, měli bychom také ochránit své oči slunečními brýlemi." Kvalitní sluneční brýle by měly disponovat stoprocentním UV filtrem s označením UV 400 a zatmavením mezi 50 a 60 procenty. Doporučuje se poradit s odborníky v specializované optice, kde mohou změřit účinnost UV filtru brýlí. "Dlouhodobé vystavení UV záření může zvyšovat riziko vzniku šedého zákalu, zvaného katarakta, a poškozovat sítnici," varuje MUDr. Bártová z AGEL Hornické polikliniky.

 

Slunce však není jediným ohrožením pro naše oči během letního období. Klimatizace, kterou často potkáváme v kancelářích, obchodech, automobilech nebo dokonce doma, má také negativní vliv. "Klimatizace vysušuje oko a způsobuje pálení a svědění. Je důležité nepodceňovat tyto příznaky, protože může dojít k syndromu suchého oka," vysvětluje MUDr. Bártová.

 

Dalším faktorem, který vyžaduje pozornost, je koupání ve vodě, která může být zamořena sinicemi. Pokud se takové situace nelze vyhnout, je důležité důkladně opláchnout oči a tělo čistou vodou, místo utírání ručníkem. Zejména u dětí je nezbytné nepodceňovat ochranu očí během plavání nebo potápění a používat vhodné plavecké nebo potápěčské brýle.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: