Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 597 454 111

O nás

Vhodnými opatřeními lze prožít léto bez gynekologických problémů, radí lékař AGEL Hornické polikliniky

3.7.2023

Léto je časem dovolených, který většina žen tráví u vody. Ať už je tou vodou myšlena přírodní nádrž, moře či koupaliště je důležité věnovat vždy pozornost čistotě vody a správným hygienickým návykům, neboť právě v létě jsou gynekologické záněty častým problémem žen. Na co si dávat pozor, a jak tyto gynekologické problémy řešit poradil gynekolog AGEL Hornické polikliniky v Ostravě MUDr. Marion Mantič.

„Pro ženy je pohodlné se osvěžit v létě u vody, pak si lehnout na břeh a slunit se. Ale to se také líbí kvasinkám a jiným bakteriím, které mají rády teplé a vlhké prostředí. Proto doporučuji pobývat co nejkratší dobu ve vlhkých plavkách a co nejdříve se osprchovat čistou vodou a převléknout do suchého oděvu. Především v létě by prádlo mělo být z prodyšných materiálů, nejlépe bavlny, a vzdušné,“ radí gynekolog AGEL Hornické polikliniky v Ostravě MUDr. Marion Mantič.

Důležitým faktorem, který ovlivňuje výskyt gynekologických problémů je čistota vody. MUDr. Marion Mantič vysvětluje: „V průběhu léta je v mnoha vodních nádržích vydán zákaz koupání a toho by se ženy měly držet. V takové vodě se vyskytují bakterie, které mohou způsobit nejen vaginální infekce. Mezi nejčastější onemocnění patří záněty zevních rodidel a pochvy, ale infekce může přejít i do dělohy, vaječníků a vejcovodů. Současně mohou být postiženy i močové cesty,“ a dodává: „Co se týká koupališť, tak zde můžou být problémem pro některé ženy chemické látky, jimiž je voda ošetřena.“ Nejméně rizikové, co se čistoty vody týká, je zřejmě koupání v moři. „Důležité je také v létě nepodceňovat záněty močového měchýře. Takové sezení na zemi časně z rána či večer, krátký oděv, chození boso či málo tekutin, mohou způsobit zbytečné nepříjemnosti nejen na dovolené,“ varuje MUDr. Mantič.

Prevencí těchto onemocnění je omezit používání především parfémovaných, ale také obyčejných intimních vložek, parfémovaného toaletního papíru a také intimního mýdla a výplachů. „Vaginální výplachy doporučuji ve chvíli, kdy se na dovolené objeví potíže jako je výtok, svědění či pálení. Do lékárničky na dovolenou je určitě dobré přibalit volně prodejné vaginální tablety či masti. V případě, že to nepomůže, je vhodné vyhledat gynekologa,“ doporučuje gynekolog na závěr.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: