Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 597 454 111

O nás

Nesprávná hladina testosteronu působí obtíže mužům i ženám. Rychlé testování nabízí Hornická poliklinika

10.1.2017

Testosteron je hormon obecně spojovaný s mužností. Přítomen je ale jak v mužském, tak i v ženské těle, kde by měl dosahovat správných hodnot. V případě přebytku i nedostatku totiž dokáže působit rozličné obtíže, od nežádoucího ochlupení, až po únavu či snižování plodnosti. Na vyšetření hladiny tohoto hormonu si však zájemci mohou sami zajít do Hornické polikliniky v Ostravě, která je členem skupiny AGEL. Zařízení nabízí toto vyšetření zájemcům i bez doporučení lékaře.

„Zjištění hladiny testosteronu se používá zejména k diagnostice hyperandrogenismu u žen, tedy zvýšeného množství mužských pohlavních hormonů, a pro diagnostiku hypogonadismu, což je porucha funkce pohlavních žláz, varlat a vaječníků vedoucí k nedostatečné tvorbě pohlavních hormonů a hlavně k neplodnosti. Dále se také zjišťování hladiny testosterony využívá k monitorování stádia puberty u mužů,“ vysvětluje Mgr. Pavla Coufalová z laboratoře Hornické polikliniky v Ostravě.

Správná hladina testosteronu u mužů je důležitá pro správnou tvorbu svalové hmoty, plodnost, energii i vitalitu. Pokud je hladina testosteronu nízká, může způsobovat obtíže jako je neplodnost, nedostatečná erekce, únava, deprese či přibírání na váze. Problémem je ale i přebytek testosteronu, který může vést k agresivitě. U žen naopak vysoká hladina testosteronu přináší estetické nepříjemnosti jako je nežádoucí ochlupení, hrubnutí hlasu, ale také neplodnost.

Snižování hladiny testosteronu mohou způsobovat všudypřítomné plasty, pesticidy, těžké kovy a jiné látky zatěžující organismus, stejně jako sedavý způsob života či nezdravá strava,“ říká Mgr. Pavla Coufalová.

Vyšetřit si hladinu testosteronu je přitom možné během několik málo hodin, a to i bez jakýchkoliv doporučení od lékaře. Stačí přijít kterýkoliv všední den mezi 7:30 a 10 hodinami na odběr krve do laboratoře na Hornické poliklinice v Ostravě a ještě týž den zjistit výsledek. Cena vyšetření hladiny testosteronu je zde 410 korun včetně všech poplatků.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: