Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 597 454 111

O nás

3. dubna slavíme Mezinárodní den spodního prádla. Víte, jak vhodné prádlo vybrat?

31.3.2022

Ačkoli většina mezinárodních dní připomíná důležité historické milníky a události, jsou mezi nimi i takové, které vznikly spíše z komerčnějších důvodů. Jedním z nich je Mezinárodní den spodního prádla, který slaví především prodejci a zákazníci různými slevovými akcemi a nákupy dne 3. dubna. Než se ale dámy či pánové vydají s nákupním košíkem k podkladně, měli by vědět, jaká zdravotní úskalí může nevhodně zvolené spodní prádlo přinést.

Jedna ze zásadních otázek zní, jaký materiál vybrat. „Materiál hraje velmi důležitou roli při výběru vhodného spodního prádla. Nejlepší volbou je přírodní bavlna, která je prodyšná a zamezuje tak vzniku vyšší vlhkosti. U neprodyšných materiálů totiž hrozí zapaření, riziko vzniku opruzenin a také kvasinek,“ říká gynekolog MUDr. Marion Mantič z AGEL Hornické polikliniky v Ostravě. S tím souvisí i výběr vhodné velikosti. „Platí pravidlo, čím volnější, tím lepší. Samozřejmě je jasné, že pro ženy je i velmi důležité estetické hledisko, ale neměly by zapomínat také na pohodlí, a hlavně své zdraví,“ dodává MUDr. Mantič. Speciální kapitolou jsou pak kalhotky zvané tanga. Obecně lékaři nedoporučují příliš upnuté spodní prádlo, u tohoto druhu však navíc hrozí, že pohybem tenkého proužku mezi hýžděmi může dojít k zanesení různých bakterií z konečníku až k intimním partiím ženy. To má pak za následek různé zdravotní problémy jako např. vaginální infekce.

Pravidlo volnosti a vzdušnosti platí však také i pro spodní prádlo, které oblékáme na noc. „Ideální je nicméně nenosit vůbec žádné a nechat pokožku volně dýchat,“ dodává gynekolog Marion Mantič. Podobná doporučení, co se týče volnosti a prodyšnosti, platí i pro pány, a to ať už se rozhodnou pro trenýrky, boxerky či slipy.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: